Textiel bedrukken in onze passie en zeefdruk is daarvan een groot onderdeel. Het is al jarenlang de meest voorkomende druktechniek en leent zich goed voor alles soorten designs voor vrijwel alle soorten textiel. De bedrukkingen zijn slijtvast en daarmee ook een duurzame techniek. Prijstechnisch is zeefdruk, zeker in grote aantallen, de meest goedkope manier van drukken.

Zeefdrukproces

Bij het proces van zeefdrukken maken we gebruik van een zeefdrukraam, wat een metalen frame is met opgespannen gaas. Het gaas wordt bedekt met een lichtgevoelige emulsie en vervolgens printen we het gewenste ontwerp op deze emulsie. Na het printen belichten we het bedrukte raam, waardoor de emulsie hard wordt, behalve op de plekken waar de bedrukking zit. Die delen spoelen we uit met water, waardoor het sjabloon ontstaat dat we gaan zeefdrukken. In het geval van ontwerpen met meerdere kleuren gebruiken we voor elke kleur een apart raam om het totale beeld tijdens het drukproces samen te stellen.

Dit is een traditioneel vakmanschap dat al vele jaren bestaat. Hoewel het proces op zich niet erg complex is, vereist het wel kennis van de verschillende materialen waarmee we werken, zoals textiel, inkt en hoe ze op elkaar reageren. We zijn bekwaam in het vertalen van uw ontwerp naar de grafische praktijk, waarvoor degelijke vakkennis en ervaring vereist zijn. Gelukkig beschikken wij ruimschoots over deze expertise om u van dienst te kunnen zijn. De meest gebruikelijke posities om te bedrukken zijn de voor- en achterzijde van het textiel, de linker- of rechterborst, de mouwen en de binnenzijde van de nek. Als u echter een andere gewenste positie heeft, bespreken we graag met u wat in de praktijk haalbaar is

Zeefdrukinkten

Bij zeefdrukken wordt in de meeste gevallen gebruik gemaakt van plastisol inkt. Plastisol heeft een uitstekende dekking en staat bekend als een duurzame keuze vanwege zijn duurzaamheid en stevigheid. Hoewel plastisol inkt vroeger soms een negatieve reputatie had vanwege het gebruik van vluchtige oplosmiddelen, is dat nu een idee uit het verleden. Tegenwoordig bevat plastisol inkt geen vluchtige oplosmiddelen meer. Bovendien kan de inkt goed bewaard en hergebruikt worden, waardoor er tijdens het drukproces nauwelijks verspilling is. Dit is een belangrijk argument voor duurzaamheid, vinden wij.

Natuurlijk zijn er ook redenen om te kiezen voor inkt op waterbasis, en dat is ook een optie die wij kunnen bieden. Ook werken wij met inkten die diverse speciale effecten weergeven, zoals goud, zilver, puff, fluor of zelfs ‘glow-in-the-dark’.

Om de juiste kleuren te bepalen die we zullen gebruiken voor het door u aangeleverde ontwerp, maken we gebruik van Pantone Matching System. Samen met u raadplegen we de Pantone-waaier om de gewenste Pantone-kleur vast te stellen, en op basis van die keuze maken we de inkt handmatig voor u aan.

Textielsoorten voor zeefdruk

Vrijwel elke textielsoort is geschikt om op te zeefdrukken. Maar veelvoorkomende producten zijn natuurlijk wel T-shirts, hoodies, sweaters en polo’s. Uiteraard kun je op een aantal producten ook minder goed en mooi drukken. Denk bijvoorbeeld aan fleece, badstof of producten met een losse voering. Maar ook op caps en mutsen is zeefdruk niet de juiste techniek. Voor deze producten raden we meestal borduren of transfer techniek aan.

Zeefdruk prijzen

Zeefdruk is in de meeste gevallen de goedkoopste manier van bedrukken. Omdat je per kleur betaalt, kun je jouw product zo duur maken als je zelf wilt. Bij grotere oplages zijn de drukkosten lager en kan een design met meerdere kleuren nog steeds betaalbaar blijven.

Daarnaast speelt de keuze voor het soort textiel een belangrijke rol voor de prijsbepaling. Ga je voor promo kledingstukken, of zoek je producten die aan hogere kwaliteitseisen voldoen of een meer modieuze uitstraling hebben? Die keuze is aan jou. Als je benieuwd bent naar de mogelijkheden op het gebied van zeefdruk, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen of een offerte aan te vragen.